De vele vormen van communicatie

Willemijn van de Aast

Wederom een avondwandeling met m’n moeder. De tel ben ik inmiddels al kwijt. Door het bos en over de heide, luisterend naar de vogels, de natuur en naar elkaar. Ik weet het, het klinkt misschien heel suf. Maar geloof me, dat is het niet.

Ik besef onder het wandelen dat er nu zoveel meer tijd vrij is gekomen voor andere dingen. Normaal zou ik rond deze tijd in de sportzaal staan, volleyballen. En de avond daarna uitgaan met vriendinnen. Tijd voor een avondwandeling zat er normaal dan ook niet in. Of nou ja, eigenlijk nam ik hier nooit de tijd voor.

Mijn wereld is ineens een stukje kleiner geworden, maar ergens vind ik dat op het moment helemaal niet zo heel erg. Natuurlijk mis ik mijn vriendinnen en alle leuke activiteiten die gepland stonden. Maar het brengt ook rust. Je hebt nu echt tijd om goed naar elkaar en jezelf te luisteren en zo stil te staan bij de kleine maar belangrijke dingen en deze te waarderen. De tijd die je met je familie doorbrengt is ineens veel meer en je praat samen over heel andere dingen. Het brengt me op andere gedachten, ideeën en het stimuleert mijn creativiteit, die ik weer kan toepassen in mijn werk.

‘Het belangrijkste in communicatie is te horen wat niet gezegd wordt.’
– Peter Ferdinand Drucker

Ik denk na over mijn werk bij Mooi Creatie en hoe ik deze nieuwe gedachtes en ideeën kan toepassen in dat wat ik doe. Communicatie met klanten en collega’s gaat op het moment op een andere manier dan we gewend zijn. We mogen geen klanten meer ontvangen en een deel van onze collega’s werkt thuis. Samen gaan we hier creatief mee om. En zo onderhouden we toch op een goede manier contact met elkaar. Iedereen leeft met elkaar mee, steunt elkaar en luistert naar ieders persoonlijke ervaring en verhaal. Je voelt verbondenheid. Je benadert je klanten op een andere manier dan je normaal zou doen en er ontstaan hele andere gesprekken dan gebruikelijk. Bijzonder vind ik dat.

Onze manieren van communiceren zijn dus in een korte tijd snel veranderd. Hoe gaat onze communicatie er in de toekomst uit zien, nu we weten dat het ook op veel andere manieren kan? Blijft dit hetzelfde of vallen we zodra alles weer ‘normaal’ is weer terug in onze oude patronen? Als communicatie-experts zijn we natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe vormen en mogelijkheden van communicatie. Laten we er dan ook voor de toekomst met elkaar ons voordeel uithalen hoe we nu met elkaar omgaan en communiceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

WIJ WERKEN O.A. VOOR

TROTSE PARTER VAN: