Werken bij Mooi Creatie na de kunstacademie

Lisa Hollak

‘En Lisa, wat ga je straks doen als je bent afgestudeerd aan de kunstacademie?’
Een vraag waar ik het liefst niet over na wilde denken. De kunstacademie was een veilig nest waar ik vooral mezelf continu aan het ontwikkelen was. Fouten bestaan niet, het gaat erom wáárom je iets doet. Na vier jaar op de academie zouden we volgroeid moeten zijn en trots uitvliegen. Maar vier jaar vliegen voorbij, voor je het weet sta je daar dan met je papiertje en nu?

Het ging bij mij tijdens het afstuderen allemaal heel snel. Ik moest mijn diploma nog in ontvangst nemen toen ik al aan het werk was bij Mooi Creatie. Noem het geluk of was het misschien toch wijsheid?  

Wanneer iedereen doet wat hij kan en krijgt wat hem toekomt.’ – Plato

In 2015 maakte ik voor het eerst kennis met Mooi Creatie tijdens mijn studie grafisch ontwerp aan het Cibap. Het was mijn tweede stage en ik moest nog veel leren. Ondanks dat ik de capaciteiten nog niet had van een volledige werknemer, wilde ik wel net zo goed worden, dus werkte ik hard om een goed beeld achter te laten. Ik heb hier een ontzettend leuke en leerzame tijd gehad. Om mijn creativiteit uit te breiden en het grafische vak op een hele andere manier te ontdekken ben ik daarna de kunstacademie gaan doen. Toen ik na vier jaar studie aan het afstuderen was, zag ik dat Mooi Creatie versterking zocht. Ik wist het meteen: Dit is wat voor mij! Door mijn stage kenden we elkaar al en het was erg leuk om na vijf jaar weer terug te zijn. Het laat maar weer zien hoe belangrijk je stages zijn, maar nog belangrijker hoe je inzet destijds is geweest. Het biedt weer kansen voor later.

Bedrijfsleven vs. academie
Als ik de tijd op de academie vergelijk met het werken bij Mooi Creatie zie ik het als twee verschillende werelden. Tijdens je studie bedenk je je eigen vakgerelateerde opdrachten en aan een budget houden, daar hebben we nog nooit van gehoord. Je werkt met de meest gekke materialen en ontdekt door te experimenteren zo veel nieuwe dingen. Ik heb vaak genoeg gedacht; waar bén ik mee bezig? En ik gok de mensen bij mij thuis ook, toen ik bijvoorbeeld een camera onder een paard had vastgeknoopt. Maar het is zo belangrijk om juist deze gekke dingen te doen, tijdens het experimenteren ontstaan er veel nieuwe ideeën. Ook kraakte ik vaak genoeg mijn hersenen over het feit wat ik wilde gaan vertellen met mijn kunst. In dat opzicht overlappen deze twee werelden zich toch met elkaar. Een ontwerp valt of staat met een concept. Het verhaal achter het ontwerp moet kloppen. Daarbij word ik net als op de academie ook hier goed begeleid, alleen bij Mooi Creatie is het teamgevoel veel sterker. Je helpt elkaar en zorgt samen dat er iets tofs ontstaat, je gaat met elkaar voor hetzelfde doel. In het bedrijfsleven gaat het niet meer om cijfers of wie het leukst kan lachen naar de leraar (daar had ik sowieso al een hekel aan). Uiteindelijk gaat het erom of je ontwerp vertelt wat het moet vertellen.

Het leven van een ontwerper begint pas na de academie (als je eenmaal werk hebt gevonden). Lang leve de lol is voorbij, er zal toch geld verdiend moeten worden. Het gaat erom dat je de kwaliteiten die je op de academie geleerd hebt, weet toe te passen in het werkveld. De tijdsdruk ligt veel hoger, het ontwerp moet binnen het budget blijven en je werkt voor echte klanten. Deadline is deadline. Met deze omstandigheden is het dus de uitdaging dat je als creatieveling anders blijft denken en niet terugvalt in de standaardoplossingen. En als dat allemaal samenvalt geeft dat een voldaan gevoel.

De belangrijkste les die ik geleerd heb, is dat we pas vernieuwend kunnen zijn als we experimenteren, blijven proberen en fouten durven te maken. Door deze ontdekkingstocht ontstaan er nieuwe inzichten die ik niet eerder had kunnen bedenken. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat ik geluk heb gehad met deze mooie kans bij Mooi Creatie, het veilige nest heb ik ingeruild voor 5 supercollega’s. We helpen elkaar en proberen continu het allermooiste te maken voor onze klanten. Er is ruimte voor nieuwe ideeën en ik leer hier nog steeds iedere dag.

2 reacties

  1. Heel mooi omschreven Lisa! Als je openstaat voor nieuwe dingen en bij je zelf blijft kun je je ontwikkelen. En dat doe je goed! # trots #. Xxx

  2. Lisa, ik ben echt zo trots op jou! Je hebt echt een fantastisch groot talent en ik ben blij dat je de kans hebt gekregen om dit verder te gaan ontplooien.

    Lots of love, Nina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *